Segítség a jogi szakvizsgára történő bejelentkezéshez

“Szerencsére a legtöbb jogász esetében eljön az a pillanat, amikor szakvizsgázni szeretne. Úgy gondoltuk, hogy ennek apropóján a következő postban összefoglaljuk a jogi szakvizsgára történő jelentkezéshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A szakvizsgára történő jelentkezéshez szükséges információk a KIM honlapján megtekinthetők, de természetesen minden esetben javasoljuk, hogy jelentkezés előtt olvassátok el a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4) IM rendeletet is. A KIM honlapján többek között részletes tájékozató található arról, hogy mik a szakvizsgára történő jelentkezés feltételei, mit kell csatolni a jelentkezéshez, hogyan történik a szakvizsgára bocsátáshoz szükséges joggyakorlati idő igazolása, valamint végül, de nem utolsó sorban ezen az oldalon lehet a szakvizsgára elektronikusan jelentkezni.
A szakvizsgára történő jelentkezésre két módon kerülhet sor: papíros formában illetve elektronikusan. Személy szerint úgy gondoljuk, hogy az elektronikus jelentkezés az egyszerűbb, de mindenki saját maga eldöntheti, hogy melyik utat preferálja.

Mindkét jelentkezési mód esetén a jelentkezéshez legalább három éves gyakorlati idő igazolása szükséges, melynek kezdő időpontja esetünkben az ügyvédjelölti fogadalomtételtől számítódik (sajnos ez sok esetben több héttel vagy hónappal a tényleges munkakezdés utánra esik). Ugyancsak szomorú, hogy a megfelelő joggyakorlati idő teljesítése előtt nem lehet vizsgára jelentkezni, ha mégis megpróbáljuk, az elektronikus bejelentkezés esetén a regisztrációkor a rendszer erről tájékoztat. A megfelelő joggyakorlati idő igazolását a munkáltatónktól (illetve korábbi munkáltatóinktól) kérhetjük. Ezután az aláírt igazolást (igazolásokat) a szakvizsga előkészítő tanfolyam teljesítéséről szóló igazolással együtt el kell vinnünk a BÜK-be, ahol a Kamara igazolást állít ki a joggyakorlati idő teljesítéséről.

Elektronikus jelentkezés esetén a regisztrációt követően eldönthetjük, hogy melyik vizsgára (büntetőjog, polgári jog vagy „vegyes”) szeretnénk jelentkezni, és miből szeretnénk írásbeli vizsgát tenni. Jelentkezni a jelentkezéstől számított 30 napon túli, de 4 hónapon belüli vizsgaidőpontra lehet.
A jelentkezés sikerességéről és a további teendőkről emailben kapunk tájékoztatást. A jelentkezéstől számított 3 munkanapon belül be kell nyújtani a KIM Igazságügyi Szolgáltatási Főosztály Igazságügyi Igazgatási Osztályára (1055 Budapest, Szalay u. 16):

– az igazolásokat a három éves gyakorlati idő teljesítéséről (munkáltatói és kamarai igazolást)
– a diploma közjegyző által hitelesített másolatát és a
– a vizsgadíj befizetéséről szóló igazolást

Ezek után nincs más hátra, mint tanulni. 🙂 “

Forrás: www.ugyvedjelolt.info